SPANJE / CANARISCHE EILANDEN

De Canarische Eilanden liggen ten westen van Marokko in de Atlantische Oceaan, deze eilanden zijn door vulkaanuitbarstingen ontstaan. Vier van de dertien eilanden zijn nog steeds vulkanisch actief. Dankzij de vruchtbare lava is de vegetatie op de meeste eilanden zeer weelderig en divers. Maar het meest geliefd zijn de Canarische Eilanden vanwege het aangename klimaat, vooral ‘s winters is het dan ook een geliefd toevluchtsoord van Noord-Europeanen die het koude, natte weer willen ontvluchten. Tot de 7 hoofdeilanden van deze eilandengroep behoren het bekende Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura en het minder bekende La Palma en El Hierro.
Ondanks dat de eilanden allen door vulkaanuitbarstingen zijn ontstaan, is de vegetatie op ieder eiland verschillend, wat ieder eiland weer uniek maakt. Vacanzo heeft een ruim aanbod en aanbiedingen naar Gran Canaria en Fuerteventura waar de prachtige stranden oogverblindend zijn. Natuurliefhebbers zullen waarschijnlijk Tenerife en La Palma meer waarderen, de Teide op Tenerife is vaak als filmdecor gebruikt en dat is niet zo vreemd. Je vindt op de Canarische Eilanden een gevarieerd hotel aanbod, zo kun je kiezen voor een familievakantie in een appartement of bungalow, een comfortabele All Inclusive vakantie, luxe 5-sterren hotels en de zgn. Adults Only hotels, waar je heerlijk met z’n twee kunt genieten van alle luxe en comfort.
Ook op culinair vlak hebben de Canarische Eilanden je veel te bieden, de overheerlijke Spaanse keuken, aangevuld met Canarische specialiteiten, zoals ‘papas arrugadas’; gekookte aardappeltjes in de schil, geserveerd met Mojo picon of Mojo verde, waarvan de picon gemaakt wordt van olie, pepers en paprika, is de Mojo verde met veel peterselie gemaakt. Maar ook zul je gestoofd konijn en specialiteiten met geitenvlees op de kaart tegenkomen. Maar door de vele vissers op de eilanden blijft de verse vis toch wel favoriet.

Gran Canaria is samen met Tenerife wel het meest bekende eiland. Prachtige zandduinen bij Maspalomas, een fijne wandelboulevard bij Playa del Ingles en veel bungalows maken Gran Canaria sinds vele jaren een geliefd adres.
Maar als je de toeristische regio verlaat, zie je in het binnenland een bergachtig landschap met pittoreske dorpjes en een subtropische flora. Dit moet je gezien en geproefd hebben, want deze onbekende kant van Gran Canaria is heel uniek.

Tenerife is het grootste Canarische eiland, de oorspronkelijke bewoners noemden het eiland Tenerife, wat witte berg betekent. De hoogste berg van Spanje, de Pico del Teide,  heeft in de winter besneeuwde toppen en is vanuit het zuiden en noorden te bewonderen. Het gebied rondom de Teide is uitgeroepen tot Nationaal Park en is meer dan de moeite waard om te bezoeken of voor een mooie wandel- of fietstocht. Door de Teide kennen we op Tenerife twee klimaatzones, het vochtige noorden van het eiland heeft een subtropische vegetatie en het zuiden is droger en rotsachtig. In het zuiden van het eiland bevinden zich tegenwoordig de belangrijkste badplaatsen, met mooie stranden, aangelegd het strand dat uit de Sahara is gehaald. Mooi verzorgde resorts, wandelboulevards, winkeltjes en terrasjes kenmerken het zuiden van het eiland. Bekijk hier het aanbod naar Tenerife.

Lanzarote in het noorden van de Canarische eilanden is bedekt met gestold lava, wat de indruk van een maanlandschap geeft. De architect en kunstenaar César Manrique heeft er voor gezorgd dat er voor de ontwikkeling van Lanzarote strenge bouwvoorschriften golden. Dit zie je tegenwoordig in de typische architectuur van het eiland en de streng doorgevoerde witte bouwstijl met groene of blauwe accenten. Het Nationale Park Timanfaya kun je alleen per bus excursie bezoeken, maar is een absolute aanrader en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Lanzarote kent prachtige stranden bij de badplaatsen Puerto del Carmen en Playa Blanca, de twee belangrijkste badplaatsen van het eiland. De hotels zijn meestal gebouwd in de typische eilandstijl die César Manrique geregisseerd heeft. Bekijk hier het Vacanzo aanbod naar Lanzarote.

Fuerteventura ligt het dichtst bij de Sahara en is hierdoor ook het droogst en dat zie je aan de vegetatie. Maar de stranden van Fuerteventura zijn indrukwekkend, lange witte zandstranden kenmerken het eiland en door de sterke wind is het ook een eldorado voor windsurfers. Regelmatig vinden hier dan ook internationale surfwedstrijden plaats. De vier toeristische centra op Fuerteventura zijn Corralejo in het noorden, Caleta del Fuste in het oosten en in het zuiden Jandia en Costa Calma. Met meer dan 150 km lange witte stranden is Fuerteventura dan ook een droom voor iedere strandliefhebber.