GRIEKENLAND / KRETA

Kreta is het grootste en bekendste eiland van Griekenland en het vijfde grootste eiland in de Middellandse Zee. Op dit grote eiland zijn veel bezienswaardigheden die je zullen opvallen, de hoogvlaktes met windmolens, de ruige kliffen die oprijzen uit zee, de vele archeologische opgravingen uit de Minoïsche tijd en de bekende kloven die nog bewandeld kunnen worden, zoals de Samariakloof. Maar ook Venetiaanse haventjes zoals in Chania, Rethymnon en Heraklion, prachtige stranden zoals het Palmenstrand van Vai, Elafonisi en Balos Beach aan de westkant van het eiland.

De meest bekende badplaatsen op het eiland zijn wel Agios Nikolaos, Malia en Chersonissos. Die laatste is zeker geliefd van jongeren, vanwege de uitstekende uitgaansmogelijkheden. Maar Vacanzo biedt ook mogelijkheden naar minder bekende plaatsen als Koutouloufari, Sissi, Agia Galini en Rethymnon. Overal op het eiland tref je leuke Griekse restaurants, waar je de Kretenzer keuken kunt proberen.

Agios Nikolaos ligt in het oosten van Kreta en is van oorsprong een pittoreske vissersplaats die is uitgegroeid tot een belangrijk toeristen centrum. Bekend is hier het zoetwater binnenmeer in het centrum dat omringd wordt door gezellige terrassen en bijzonder fotogeniek is. Agios kent diverse zand-/kiezel strandjes. Vanuit Agios Nikolaos kun je ook gemakkelijk het voormalige lepraeilandje Spinalonga en het vissersplaatsje Elounda bezoeken. Beiden zijn bekend van een oude Avro tv-serie ‘Wie betaalt de veerman’, deze serie heeft ervoor gezorgd dat Kreta een belangrijke vakantiebestemming in Griekenland is geworden. Bekijk hier het aanbod van Vacanzo naar Agios Nikolaos.

Agia Galini ligt in het zuiden van Kreta aan de Libische Zee. Dit pittoreske plaatsje is tegen een heuvel gebouwd en heeft wit gekalkte huisjes en een wir war van smalle straatjes in het centrum. Bij de haven komen de bootjes met de vangst van de dag binnen, die je daarna in de lokale restaurants kunt proberen. In Agia Galini proef je nog de authentieke Kretenzer sfeer. Bekijk hier de aanbiedingen van Vacanzo naar Agia Galini.

Sissi ligt ca. 40 ten oosten van Heraklion en ca. 17 km van Chersonissos. Sissi is van origine een klein vissersdorpje dat de laatste jaren is uitgegroeid tot een toeristische badplaats, maar niet zo massaal als bijv. Malia of Chersonissos. Het dorpje heeft een kleine dorpskern met winkeltjes, terrasjes en restaurants, de visrestaurants bij de haven van Sissi hebben een goede naam, waar ook de Grieken graag komen. De stranden van Sissi liggen ten oosten van het dorpje. Bekijk hier het aanbod naar Sissi.

Malia is een van de meest toeristische badplaatsen op Kreta. Bekend om het 4,5 km lange zandstrand en het gezellige centrum van het plaatsje met veel restaurants, bars en winkeltjes. Een authentiek Kreta zul je niet in Malia tegenkomen. Een bezienswaardigheid in Malia is ook het Minoïsche paleis van Malia, dit buitenverblijf van Koning Minos ligt aan de kust en de opgravingen kunnen bezocht worden. Benieuwd naar het aanbod in Malia? Klik hier voor het Vacanzo aanbod naar Malia.

Stalis ligt tussen Malia en Chersonissos in en is een geliefde plaats op het eiland bij Nederlanders. Er is in Stalis een mooi zandstrand dat langzaam afloopt in zee, wat het weer favoriet maakt bij gezinnen met kinderen. Het centrum van Stalis ligt aan zee en langs ‘de beach road’ zijn de meeste restaurants, hotels en terrasjes te vinden. Hier is het vooral ’s avonds gezellig flaneren op zoek naar gezellig restaurantje. Bekijk hier het Vacanzo aanbod naar Stalis.

Chersonissos is denk ik wel de bekendste badplaats op Kreta, vooral erg geliefd bij jongeren. Want de ‘barstreet’ met zijn vele hippe clubs en bars is ‘the place to be’ en wat dacht je van een thema avond in Star Beach met een bekende DJ? Maar Chersonissos is zo veel meer, want in Ano (oud) Chersonissos met z’n smalle straatjes en authentieke taverna’s proef je nog de orginele Kretenzer sfeer. Hier kun je na een dagje strand of eiland verkennen je laten onderdompelen in de Griekse sferen van weleer. Heerlijk genieten van een lokale wijn en luisteren naar de Griekse muziek. Strandliefhebbers hebben in Chersonissos de keuze uit drie verschillende stranden, waarvan het hoofdstrand het meest populair is. Overal worden watersporten aangeboden, ook altijd al op zo’n banaan willen varen?
Benieuwd naar het Vacanzo aanbod naar Chersonissos? Klik hier

Koutouloufari ligt boven Chersonissos in de bergen, ben je op zoek naar een iets rustigere plaats dan Chersonissos dan is dit het juiste adres. Hier proef je nog de authentieke Kretenzer sfeer als je door het dorpje loopt. De smalle straatjes hebben leuke winkeltjes en restaurantjes. Hier kun je ook nog originele Griekse gerechten proeven en naar Griekse muziek luisteren. Dat het hier goed toeven is, blijkt wel als ’s avonds ook de Grieken aanschuiven voor een laat Grieks diner. De accommodaties in Koutouloufari zijn kleinschalig en veelal in lokale bouwstijl gebouwd. Dit maakt het dorpje extra sfeervol. Tijdens je wandeling beland je ongemerkt in het aangrenzende dorpje Piskopiano. De hoofdstraat is sfeervol met veel winkeltjes en terrasjes, die je een mooi uitzicht op het lager gelegen Chersonissos geven. De tavernes nodigen uit om de Griekse keuken te ontdekken, probeer eens de Meze, kleine Griekse gerechtjes die je deelt met je gezelschap. Je kunt het vergelijken met de Spaanse tapas en de Mezes geven je een goede indruk van de Griekse smaken.
Bekijk hier het Vacanzo aanbod naar Koutouloufari en Piskopiano.

Rethymnon ligt ten westen van Heraklion en heeft een mooie Venetiaanse haven, een heerlijk zandstrand en wandelboulevard. Die boulevard brengt je snel richting centrum en de oude haven, waar het gezellig toeven is. Net achter de haven heb je smalle straatjes en steegjes van het oude centrum, waar het leuk wandelen is maar waar ook uitstekende restaurantjes verborgen zitten. Rethymnon is een universiteitsstad, waardoor het altijd een levendige sfeer heeft. Bezoek ook het Venetiaanse fort en de Rimondi fontein en bij het zien van de oude Venetiaanse herenhuizen realiseer je je het rijke verleden van Rethymnon.

Bekijk hier het Vacanzo aanbod naar Rethymnon.